Hoe voorkom je een datalek via e-mail?

Hoe voorkom je een datalek via e-mail?

Datalekken zijn tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Bedrijven doen er alles aan om hun klantgegevens te beschermen, maar helaas is geen enkel beveiligingssysteem 100% waterdicht. Een datalek kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid en privacy van klantgegevens. Er zijn verschillende manieren waarop een datalek kan ontstaan, maar één van de belangrijkste oorzaken is e-mail. In dit artikel ontdek je hoe je een datalek via e-mail kunt voorkomen.

1. Gebruik sterke wachtwoorden en maak gebruik van wachtwoordmanagers

Eén van de grootste gevaren voor de beveiliging van e-mails zijn zwakke wachtwoorden. Zorg ervoor dat je wachtwoorden sterk zijn en bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Maak daarnaast gebruik van een wachtwoordmanager, deze kan sterke, unieke wachtwoorden genereren en opslaan, waardoor je minder snel geneigd bent om een makkelijk te onthouden wachtwoord te gebruiken.

2. Beveilig je e-mail met tweefactorauthenticatie

Tweefactorauthenticatie, ook wel bekend als 2FA, maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je e-mails. Bij 2FA moet je niet alleen een wachtwoord invoeren, maar ook een tweede factor, bijvoorbeeld een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Hierdoor wordt de beveiliging van je e-mails aanzienlijk verbeterd.

3. Laat op phishing-e-mails

Phishing-e-mails zijn e-mails die eruit zien alsof ze van een betrouwbare bron komen, maar in werkelijkheid zijn ze bedoeld om informatie te stelen of malware te verspreiden. Let daarom altijd op verdachte e-mails en klik niet op links of bijlagen als je niet zeker weet dat de e-mail veilig is. Als je twijfelt, kun je het beste contact opnemen met de afzender van de e-mail.

4. Maak gebruik van encryptie

Encryptie is een methode om informatie te beveiligen door het onleesbaar te maken voor onbevoegden. Gebruik daarom altijd een beveiligde verbinding als je e-mails verstuurt en ontvangt. Dit kan door middel van PGP of S/MIME. Deze methoden worden gebruikt bij Bastion 365 en zorgen ervoor dat alleen jij en de ontvanger de inhoud van het bericht kunnen lezen.

5. Houd je software up-to-date

Regelmatige software-updates zijn belangrijk om de beveiliging van je e-mails te verbeteren. Fabrikanten verbeteren hun software voortdurend om zwakke plekken in de beveiliging te dichten. Door je software up-to-date te houden, ben je beter beschermd tegen de laatste bedreigingen.

Bron: www.bastion365.nl